Sırt Ağrısı Nedir ve Tedavi Yöntemleri

sirt-agrisi-tedavisi
sirt-agrisi-tedavisi

Sırt Ağrısı Nedir ve Tedavi Yöntemleri

sirt-agrisi-tedavisi

Sırt ağrısı her beş kişiden birinde görünen bir ağrı türüdür. Günlük yaşamımızda sıklıkla karşımıza çıkan sırt ağrısı problemi, yaşam kalitesini olumsuz etkiler. Yaşam döngüsü içerisinde fark etmediğimiz veya önemsemediğimiz birçok sağlık sorunu sırt ağrısı nedeni olarak karşımıza çıkabilir. Belirli bir yaş grubu olmayan omurga ağrısı, çocuk, yetişkin ya da ilerlemiş yaştaki kişilerde farklı sebeplerden dolayı oluşabilmektedir.

Sırt Ağrısı Nedir?

Sırt ağrısı, baş bölgesinin altından bel bölgesine kadar sırtımızda bulunan omurganın her iki tarafında bulunan kasların gerilmesi sonucu meydana gelen bir ağrı türüdür. Çoğunlukla stres kaynaklı olan bu rahatsızlık hayat kalitesini düşürür, iş yeri performansımızı azaltır, mutsuz hissetmemize neden olur. Sırt ağrısı nedeni olarak skolyoz, kifoz veya lordoz olarak bilinen omurga eğriliklerinden kaynaklı hastalıklar olabileceği gibi kemik erimesi, sırt kaslarının güçsüzlüğü, bel ve sırt fıtıklarından ya da kas ve sinir sıkışması gibi rahatsızlıklardan da kaynaklı olabilir. Bel ağrısından sonra en çok görülen ağrı türüdür.

Sırt Ağrısı Nedenleri?

Sırt ağrısı problemi birçok sebepten kaynaklı olabileceği için dikkate alınması ve ihmal edilmemesi gereken bir sağlık sorunudur.

Geçmeyen sırt ağrısı altında yatan sebebin bulunabilmesi için ağrının şiddeti ve özelliklerinin tespit edilmesi gerekir. Sırt ağrısı belirtileri kişiye ve vücut tipine göre farklılık göstermektedir.
Sırt ağrılarına genel hatları ile baktığımızda sırt bölümünde bulunan kasların gerilerek sinirleri sıkıştırmasıyla oluşur. Uzun süre hareketsiz kalmak, ergonomik olmayan bir zeminde uyumak, uzun saatler ayakta kalmak gibi çeşitli sebepler sırt ağrısı nedeni olabilir. Bunların yanı sıra strese bağlı sırt ağrısı, ağır yük kaldırma, klima gibi hava akımına maruz kalma, yorgunluk, mesleksel etkenler gibi birçok fiziksel faktörler de sırt ağrısı nedeni olarak karşımıza çıkar.

Fiziksel faktörlerin yanı sıra obezite, viral enfeksiyonlar, kemik bozuklukları, travma, omurga hastalığı, disk kayması, kas veya bağ doku hastalığı, böbrek, kalp, akciğer ve yemek borusu gibi iç hastalıklar, tümörler de sırt ağrısı neden olabilir. Bu faktörlerden omuriliğin bağ doku elemanlarının hasarlanması veya böbrek, bağırsak ya da üreme organlarını ilgilendiren hastalıklar spesifik olarak sol sırt ağrısı nedenleri arasında değerlendirilir. Gebelik hali ve çeşitli jinekolojik problemler kadınlarda sırt ağrısı ile sonuçlanabilecek durumlar arasındadır.

Sırt Ağrısı Çeşitleri Nelerdir?

Sırt ağrısının çeşitleri oldukça çoktur. Genel olarak iki tipi olan sırt ağrısı; kronik ve akut olarak isimlendirilir. Akut yani ani gelişen ağrı, bir ile altı haftadan kısa sürme eğilimindedir. Kronik ağrı ise altı haftadan daha uzun süreli olarak devam edebilir. Her iki tip ağrının nedeni de tedavisi gibi farklılık gösterir.

Sırt Ağrısına Ne İyi Gelir?

  • Sırt ağrıları başlamadan önce bazı önlemler almak sağlığımız açısından çok önemlidir.
  • Yapmamız gereken öncelikle varsa fazla kilolardan kurtulmak. Fazla her kilomuz sırt ağrısı riskini arttırır.
  • Düzenli egzersiz ve spor yapmak sırt bölgesi kaslarını güçlendirmenize yardımcı olur.
  • Belirli periyotlarda yürüyüş yapmak, vücudunuzu hem kuvvetlendirir hem de omurganızın dik durmasına yardımcı olur.
  • Ağır yük kaldırmaktan kaçının. Sırtınıza alacağınız yük, ağırlığınızın %15’ ni geçmesi durumunda sırt ağrısına neden olur.
  • D vitamini eksikliğinden kaynaklı sırt ağrıları yaşamamak için D vitamininizin normal seviyede olmasına özen gösterin. Bol bol güneşlenerek ya da doktor kontrolünde alacağınız D vitaminiyle normal seviyesine getirebilirsiniz.
  • Ergonomik olmayan koşullarda uzun süre oturmak sırt ağrısı problemlerini artırır. Sırt ağrısı belirtileri yaşanmaması için masa başı çalışma sürelerinde dik oturmaya ve sırt desteği almaya özen gösterilmeli, çalışma süreleri kısaltılmalıdır.
  • Kadınların yanlış sutyen seçiminden kaynaklı sırt bölgesi ağrısı oluşmaması için destekli sutyen seçimi yapılmalıdır.
  • Stresten uzak durulmalıdır.
  • Vücut yapınıza uygun yatakta, kaliteli uyku uyumak sırt bölgesi ağrılarının azalmasına yardımcı olur.
  • Sırt Ağrılarına İyi Gelen Egzersizler
  • Sırt ağrıları için egzersiz yapmak hem ağrılarını hafifletir hem de sırt kaslarınızı gevşetip, güçlendirerek yeni ağrıların oluşmasını önlemeye yardımcı olur.
  • Sandalye üzerinde otururken ellerinizi başınızın arkasında birleştirin ve geriye doğru eneyerek tavana bakın.
  • Sırtınızı duvara yaslayın ve dirsekleriniz ile bilekleriniz duvara temas edecek şekilde kollarınızı açın. Kollarınızı duvar ile temasınızı kesmeden yukarı kaldırıp indirin.
  • Kürek kemiklerinizi 5 saniye boyuna birbirine yaklaştırıp, gevşetin.
  • Yere yüz üstü yatın ve ellerinizi ileri doğru uzatın. Ardından bacaklarınızı, kollarınızı ve göğsünüzü aynı anda yerden kaldırın ve bu pozisyonda 3 saniye kadar bekleyin. Daha sonra yavaşça tekrar başlangıç pozisyonuna geri dönün.
  • Yere sırt üstü uzanın ve ayak tabanlarınızı yere koyun. Ardından ayaklarınızdan destek alarak bel ve kalçanızı yerden kaldırın. Sadece başınız ve omuzlarınız yerde kalana kadar gövdenizi kaldırmaya devam edin. Üst gövdeniz, karnınız ve üst bacaklarınızın düz bir çizgi haline geldiği noktada durun ve 2 saniye kadar bekleyin. Daha sonra tekrar yavaş ve kontrollü bir şekilde başlangıç pozisyonuna geri dönün.
  • Dizleriniz ve elleriniz yerde olacak şekilde pozisyon alın. Daha sonra sağ ayağınızı yerden kaldırıp geriye doğru uzatırken sol kolunuzu da dirsekten kırmadan ileriye doğru uzatın. Bu pozisyonu 2 saniye kadar koruyun ve yavaşça başlangıç pozisyonuna geri dönün. Ardından aynı hareketi sol ayağınız ve sağ kolunuz ile tekrarlayın.
  • Yüzme
  • Yürüyüş
  •  Bisiklet

Sırt Ağrısı Tanısı Nasıl Konulur?

Sırt ağrısının başvurulan hekimlere mümkün olduğunca ayrıntılı tarif edilmesi önemlidir. Şiddet düzeyinin belirlenmesinde ağrı ölçeği ve ağrı günlüğü gibi yardımcı yöntemlerden de faydalanılabilir. Klinik hikaye, fizik ve nörolojik muayene, laboratuvar testleri ve radyolojik görüntüleme yöntemleri sırt ağrısı şikâyeti ile başvuran hastanın tanısını koymada yardımcı olabilir.

  • Güncel hastalık öykünüz kadar geçmiş tıbbi öykünüz de doktorunuz için önemlidir. Genellikle hastalara şu sorular yönetilerek muayene başlar:
  • Ağrının lokalizasyonu yani ağrıyan bölgenin konumu
  • Sırt ağrısının başka bir bölgeye yayılım gösterip göstermediği
  • Ağrının ne zamandır devam ettiği
  • Hangi durum ve pozisyonda ağrının belirginleştiği
  • Sırt ağrısını arttıran ve azaltan faktörler
  • Sırt ağrısı ne kadar şiddetli olduğu
  • Ağrıya eşlik eden fiziksel yada psikolojik şikâyetlerin varlığı
  • Tüm bu ve benzeri sorular sonrasında hekiminiz gerekli gördüğü diğer tetkikler ile tanısal yaklaşım yöntemini belirler ve tanının desteklenmesini sağlar:
  • X-Ray
  • Manyetik Rezonans Görüntüleme (MRI) ve Bilgisayarlı Tomografi (BT)
  • Kemik İncelemeleri
  • Sinir Fonksiyon İncelemeleri

Sırt Ağrısı Tedavisi

Sırt ağrısı belirtileri hissedildiğinde bir uzman tarafından yapılacak fiziki muayenenin yanı sıra bilgisayarlı tomografi (BT), manyetik rezonans görüntüleme (MRI), elektromiyelografi (EMG) gibi ek tetkikler yapılarak tanı konur.

Ağrı kas-iskelet sistemine bağlı rahatsızlıklara bağlıysa kişiye vücut duruşunu düzeltici egzersizler ve günlük hayat tarzı değişiklikleri önerilir. Ayrıca ortopedik ve ergonomik ürünlerin kullanımı tavsiye edilebilir. Ağrı şiddeti ve yerleşimine göre ağrı kesiciler, kas gevşetici ve o bölgeye uygulanan merhemler reçete edilebilir.

İlaç tedavisi yeterli olmadığında ise; fizik tedavi, akupunktur, masaj, nöral terapi, soft lazer gibi alternatif uygulamalar uygulanabilir. Elektriksel kas güçlendirme programları faydalı olur. Bu süreçte stresten uzak durmak tedavi süresinin kısalmasında etkilidir. Hastanın stres faktörlerinden uzaklaşması, tatile çıkması ya da hobileri ile ilgilenmesi stresten uzak kalmasına yardımcı olur. Stres yönetiminde zorlanan bireylerin profesyonel destek alması faydalı olacaktır.
Sırt ağrısı tedavisi sonrası düzenli egzersiz yapılarak sırt kasları güçlendirilmelidir.

Yapay Zekâ ile Sırt Ağrılarına Son!

Sbrain Omurga Terapi Merkezi, sırt ağrısı tedavisi için dünya çapında tanınan StimaWELL sistemini Türkiye’ ye getirdi.

StimaWELL; omurga ağrısı, omuz, kas, boyun ve sırt ağrıları için yeni bir sistem olan yapay zeka ile sırt ağrısı tedavisi sunmaktadır.

Sırt kemik ağrısı, omurga ağrısı, boyun ve bel ağrısı, geçmeyen sırt ağrısı gibi şikayetlerinizde cerrahi tedavi yöntemlilerini düşünmeden önce ağrılarınızı azaltacak veya tamamen ortadan kaldıracak olan yapay zekâ sistemini incelemelisiniz.

StimaWELL, üzerinde bulunan elektroları sayesinde sırt bölgesine orta şiddetli vuruşlar uygulayarak sırt ağrısı tedavisi yapmaktadır.

Termal etkiye sahip olan mat, dinamik derin dalgalar ile olağanüstü bir rahatlama hissi sunar.

StimaWELL sistemi geçmeyen sırt ağları için bir devrim niteliğindedir.

Omurga ağrısı ve sırt ağrısı tedavisi için özel olarak geliştirilmiştir. Ağrı şikayetlerinde etkisi kanıtlanmış olan StimaWELL uygulandığı hastanın sırt ve boyun kaslarının rahatlamasına destek olur. Kaslar rahatladığında da ağrılar son bulur.

StimaWELL yaklaşık yirmi kişinin aynı anda uygulayacağı bir masaj deneyiminden çok daha fazlasını sağlar. Bu masaj keyfi sırt ağrısı tedavisi için büyük bir avantajdır. Ağrı sorununuz olmasa dahi günlük hayatın karmaşa ve yoğunluğundan kaçmak, rahatlayarak dinlenmek isterseniz Sbrain Omurga Terapi Merkezine uğrayarak StimaWELL cihazını denemelisiniz.

Yorum Gönderin

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir